0800331472

Що робити, якщо ви купили валюту дорого?

Купити валюту Рівне

У момент світової кризи і спаду економіки кожен українець намагається максимально зберегти свої заощадження і як тільки бачить динаміку іноземних валют, відразу біжить в обмінники. Люди самі панікують і створюють ажіотаж, через який в касах обмінників закінчується іноземна валюта і автоматично підвищується її вартість. На тлі цього багато людей масово купують валюту за завищеною ціною і потім шкодують про це, адже не можна повернути час. Далі розглянемо, як можна використовувати дорогу покупку валюти з вигодою для себе.

Не панікуйте: валюта за високим курсом - не трагедія

Багато людей схильні до панічних атак: якщо більшість людей починають штурмувати обмінники, то інші вже на підсвідомому рівні теж починають скуповувати валюту. У багатьох українців є страх, що раз долар піднявся, наприклад, до показника в 29 грн, то скоро зможе перевищити позначку 30 і навіть 35 гривень. Якщо іноземна валюта і виросла, то не варто відразу панікувати. Не потрібно відразу йти в банк і обмінювати великі суми. Наприклад, якщо вам потрібно купити 500 доларів, то спробуйте поміняти валюту частинами раз в 1-2 тижні. За цей час динаміка курсу буде змінюватися, один обмінник серед десятків інших буде продавати валюту за вигідним для вас курсом, тому ви гарантовано або вийдете в нуль, або отримаєте прибуток. Такий спосіб використовують багато банкірів і фінансистів. Можна також перепродати валюту за вигідним для себе курсом.

Підвищуйте рівень фінансової грамотності

На жаль, багато людей фінансово неграмотні і просто не знають, як і коли краще міняти гроші, щоб примножити свій капітал, як відстежувати економіку і на отриманих даних робити правильні прогнози. Якщо все ж покупка долара або євро дорого відбулася, то варто з цього винести для себе користь. Нижче представлені цікаві способи, спрямовані на отримання вигоди:

  • продати долари зафіксувавши збитки. Якщо куплена валюта не подорожчає в ціні, то її частину можна обміняти на акції, вартість яких зростає;
  • продати долари по досягненню певного курсу. Можна дочекатися або піку вартості валюти, або дотримуватися стратегії щомісячного усереднення;
  • зберігати накопичення в валюті незалежно від курсу. Незважаючи на коливання валютного ринку не варто панічно бігти в пункти обміну. Якщо ви не впевнені в одній валюті, то можете використовувати принцип диверсифікації;
  • вкладати валюту в інші активи. Сьогодні гроші можна тримати не тільки в іноземних грошах, а й в інших варіантах: акції, бізнес, інвестиції, нерухомість, цінні папери, золото та ін. Спробуйте розділити свій капітал за різними активами і проаналізуйте отримані результати.

Базові знання допоможуть кожному скласти своє уявлення про формування курсу, а також про те, в яких ситуаціях він змінюється.

Приймайте власні фінансові рішення

Якщо вам не підходять методи, описані вище, то можете експериментувати самостійно. Спробуйте поставити для себе грошові ліміти, при досягненні яких ви зможете зрозуміти, що помилилися або навпаки. Велику роль відіграє оптимальний час для обміну. Деякі експерти стверджують, що будь-яка валюта зараз дешевшає, тому що прибуток нафтової галузі впав, а туристична сфера сильно постраждала через Covid-19.

Вихід є з будь-якої кризової ситуації, і неважливо, за яким курсом і коли ви придбали валюту. Використовуйте перевірені методи, підвищуйте свою фінансову грамотність і не поспішайте приймати необдумані рішення. Це допоможе вигідно розпоряджатися своїм капіталом.