0800331472

Конкуренти долара на світовому ринку валют

Конкуренти долару

Долар США багато років є символом стабільності, надійності і безпеки. На світовому ринку економіки він займає домінуюче становище і справляє враження титану, проте епоха його безмежного панування поступово сходить нанівець. Великі банки і досвідчені аналітики вважають, що в найближчі роки американська валюта почне знецінюватися і поступиться своїми позиціями іншим конкурентам. З 2002 року світові резерви в доларах поступово зменшилися з 70 до 60%. Причинами подальшого обвалу можуть стати зростання державного боргу країни, посилення економіки Китаю, нові сплески пандемії і т.д. У 2020 році економіка Штатів переживає кризу, якої не було з 1947 року. Які альтернативи долара існують? Чи потрібно робити заощадження в інших валютах, крім USD? Чи зміниться ставлення до нього?

Валюти, якими на думку експертів можна вигідно замінити долар

Нові тренди в світовій економіці говорять про те, що у долара є сильні конкуренти, в яких можна цілком безпечно робити інвестиції. До таких відносяться:

  1. Китайський юань. Економіка Китаю набагато швидше відновилася після пандемії коронавірусу. За рахунок цього юань отримав потужну підтримку, а країна - постіндустріальний розвиток. Сьогодні в економіці Китаю основний упор перейшов на сектор послуг і внутрішнє споживання, тому країна не потребує експорту і зміцнює свої позиції на міжнародному ринку.
  2. Євро. Дана валюта змогла встояти у всіх катаклізмах і кризах. Євро має ресурс для зростання і зміцнення, тому є головним конкурентом долара. Щоб не страждати від профіциту поточного рахунку, ЄС встановлює високий курс національної валюти.
  3. Канадський долар. Канада є не тільки сусідом і прямим конкурентом США, але і її торговим партнером, тому вартість її валюти впливатиме і на ринковий курс USD.
  4. Британський фунт. Валютна пара долар-фунт не так часто використовується на міжнародних торгах, однак GBP не поступається по стабільності і надійності. Великобританія ніколи не переходила на євро, на відміну від ряду європейських країн, при цьому країна може похвалитися стабільною розвиненою економікою і банківською сферою. Багато інвесторів і бізнесменів вважають за краще зберігати свої гроші саме в фунтах стерлінгів.

Також можна звернути увагу на такі резервні валюти, як японська ієна і швейцарський франк. Конкуренція долара серед інших валют світу постійно змінюється, тому в найближчі роки можна буде спостерігати зміну перестановки сил на фінансовому ринку.

Яка валюта захистить ринок від кризи?

Незважаючи на ряд протиріч і застережень, долар США - все ще успішний і надійний інструмент для примноження та збереження капіталу. На думку економістів низькі ставки в Америці вигідні для інвестування, що підвищує конкурентні переваги перед ієною і франком. В якості додаткових захисних активів можна використовувати євро і швейцарський франк. На думку експертів, європейська економіка більш стабільна. Швейцарський франк багато років є "тихою гаванню" і анітрохи не залежить від коливань валютного ринку. Основна частина офшорів знаходиться саме в швейцарських банках. Що стосується золота, срібла і коштовних паперів, то їх вартість за останні роки зросла більш, ніж на 25%. І потенціал зростання очевидний, тому цей варіант можна розглядати, як один з варіантів для примноження капіталу.

Якщо ви побоюєтеся, що долар може впасти і не хочете збанкрутувати, використовуйте основне правило для зберігання валют - диверсифікацію. Цей принцип базується на тому, щоб використовувати не одну, а 3-4 валюти для зберігання капіталу. Якщо раптом одна з них знеціниться, то інші вирівняють баланс і стануть своєрідною подушкою безпеки.