0800331472

Куди можна здати старі гроші?

Багато українців, розбираючи горище, гараж чи антресоль у себе вдома, часто знаходять скарбничку чи коробку з грошима часів СРСР. На перший погляд здається, що такий скарб простіше відправити на сміття старовини, проте не поспішайте цього робити. Можливо серед знайдених грошей є цінні екземпляри, на яких можна заробити. Для початку слід:

  • сортувати гроші за номіналом та датою випуску;
  • зробити попередню оцінку, використовуючи інформацію з Інтернету;
  • знайти місце, де можна скласти радянські монети.

Хто і де приймає старі купюри

Гроші епохи СРСР можна вигідно продати на аукціонах, блошиних ринках, антикварних лавках, ломбардах, також на них полюють нумізмати і приватні покупці інтернет-аукціонів. Незалежно від того, продаватимете ви старі монети посереднику або замовнику, все одно доведеться заплатити комісію.

Якщо ваші монети мають цінну, культурну та іншу цінність, доведеться додатково витратитися на оцінку грошей, фотографування/сканування кожного екземпляра, виставлення лота на торги та ін. Точно визначити вартість тієї чи іншої монети зможе лише експерт-нумізмат. Ціна залежатиме від року випуску, тиражу, монетного двору, особливостей грошового знака та його безпеки.

Якщо ж радянські рублі та копійки не можна продати, то з ними можна вчинити так:

  1. Здати до пункту прийому кольорового металу. Ціна буде невеликою, але все ж таки краще, ніж нічого.
  2. Продаж оптом. Багато дизайнерів, майстрів хенд-мейду і колекціонери-початківці нерідко шукають старі монети у великій кількості, щоб з їх допомогою створити незвичайні прикраси, прикрасити інтер'єр тощо.

Варіанти здачі грошей

Якщо ж у вас накопичилися металеві гроші, які все ще є грошовим засобом, але ви хочете їх поміняти, звертайтеся в банки, магазини або відділення пошти. За чинним законодавством вони повинні безперешкодно приймати і видавати натомість готівку великого номіналу.

Поради щодо здавання старих грошей

Якщо у вас є старовинні рублі або копійки, які ви хочете здати, потрібно їх розсортувати та надати їм привабливого зовнішнього вигляду. Це допоможе оцінювачу чи приймальнику простіше перерахувати гроші. Щоб продати монету нумізматам, необхідно зробити її якісне фото у великому форматі та з різних боків (аверс та реверс), зробити її опис. Також не полінуйтеся почитати форуми колекціонерів, можливо, у вас є цінний скарб, про який ви навіть не здогадуєтеся!