0800331472

Куди здати дріб'язок: пошук найпростішого способу

Обмін дрібних грошей

Незважаючи на те, що українське законодавство вивело з обігу дрібні монети 1-25 копійок, усі фінансові установи, які підпорядковуються НБУ, зобов'язані приймати, обмінювати копійки на банкноти іншого номіналу в будь-яких обсягах. Якщо ваші гаманці, кишені чи скарбнички забилися копійками, то можете їх повноцінно вкласти до свого бюджету, розглянемо далі, як це можна зробити.

Альтернативні способи «позбутися» дрібних грошей

Якщо викинути монети шкода, вони ще перебувають у обігу і на руках зібрано досить велику суму, то монети можна пустити у справу різними методами:

  • зробити покупку у магазині. За законом магазини зобов'язані приймати до оплати гроші будь-якого номіналу, які мають платоспроможність. Монети 10 або 50 копійок - такий же платіжний засіб, як і купюра 1000 грн. Оптимальний варіант – оплачувати невеликі покупки;
  • здати у банку. Банки змінюють копійки на купюри, але можуть взяти комісію до 3%. У кожній фінансовій структурі можуть бути умови, які варто заздалегідь уточнити по телефону. Для обміну великих сум варто взяти із собою паспорт;
  • покласти гроші на депозит чи рахунок. Це теж робиться у банку;
  • переказати гроші у валюту. Це можна зробити у банку, а й пункті обміну;
  • поповнити через термінал баланс телефону, оплатити інтернет чи комунальні послуги. Багато терміналів мають відсік для монет певних номіналів;
  • віддати на благодійність.

Перед тим, як нести кудись монети, варто їх заздалегідь розсортувати, так буде легше і швидше їх позбутися.

Копійки приймають у банку?

Дізнатися, чи можна в банку обміняти монети на купюри допоможуть нормативні акти Нацбанку України. Відповідно до інструкції НБУ будь-яка комерційна чи державна банківська установа зобов'язана здійснювати обмінні операції з монетами. Найохочіше дрібницю приймають у касах Ощадбанку. В інших банках можливі відмови, тому варто додатково проконсультуватися.

Умови обміну стосуються як національних, так і іноземних монет. Якщо у вас накопичилася дрібниця із закордонних поїздок, то можете їх спробувати обміняти, подарувати нумізмати або відкласти до наступної поїздки.

Чи обмінюють дріб'язок на купюри та на яких умовах

Незважаючи на те, що за законом монети в банках зобов'язані прийняти, цього може не статися. У деяких відділеннях може бути спеціального обладнання або можуть відмовити, якщо монети не відсортовані. На великі суми можуть стояти обмеження, наприклад, за 1 обмін можна віддати дрібниці на суму 100 грн.

Якщо ж співробітники банку неохоче приймають дрібницю, то можна:

  • поповнити свою банківську картку через касу;
  • внести поточний платіж за кредитом;
  • сплатити комунальні послуги.

Щоб надалі таких проблем не виникало, намагайтеся не накопичувати дріб'язок у великій кількості, користуйтеся безготівковими коштами та витрачайте дрібні гроші в першу чергу.