0800331472

Що таке конвертація валют і як правильно рахувати?

Конвертер валюти

Конвертація валюти - це обмін грошової одиниці однієї країни на гроші іншої держави. Такий обмін валют дозволяє вільно подорожувати, торгувати з іноземними компаніями, робити покупки в зарубіжних онлайн-магазинах і т.д. Співвідношення валютних пар визначається котируваннями, які встановлює міжнародний ринок або великі банки. Використовуючи спеціальний калькулятор, можна попередньо розрахувати суму, яка буде в підсумку після конвертації.

Що таке конвертація простими словами

Говорячи простими словами, конвертація - це обмін однієї валюти на іншу зі збереженням її реальної вартості. Всі валюти світу мають різні ступені конвертації: вільно конвертовані (не мають ніяких обмежень по обміну, до таких відносяться долар, євро, фунт стерлінгів, швейцарський франк, японська ієна), неконвертовані (уряд встановлює обмеження на їх продаж і покупку, до таких валют відносяться північнокорейська вона і кубинський песо), частково конвертовані (рубль РФ, індійська рупія, юань і ін.).

Країни, валюта яких вільно конвертується, має ряд переваг:

  • розвиток торговельної галузі без оформлення численних документів;
  • миттєві розрахунки з іншими країнами;
  • стабільність на політичному рівні;
  • створення великих золотовалютних запасів;
  • стабільна економіка;
  • незначна інфляція.

Види конвертації валют

Для конвертації валют використовується 2 способи - готівковий і безготівковий. Обмін готівкових коштів здійснюється в банківських відділеннях, ліцензованих обмінних пунктах, рідше - в банкоматах. Безготівкову конвертацію можна зробити не виходячи з дому через онлайн-банкінг або електронні гаманці. Щоб конвертувати гроші вигідно, потрібно дочекатися відповідних показників курсу, адже протягом дня динаміка валютних пар постійно змінюється. У кожному банку клієнтам надається інформація про курс для купівлі та продажу.

Безготівкову конвертацію можна зручно зробити з банківської карти. Такі платежі проводяться в будь-який час доби. Важливо, щоб карта була прив'язана до платіжної системи, яка діє в обраній країні, так як існують певні регіональні обмеження. Кожен банк або електронний гаманець стягує свою комісію за цю операцію.

Як правильно конвертувати валюту?

Якщо ви збираєтеся поїхати в іншу країну і хочете обміняти гривню, то можна заздалегідь дізнатися, яка сума вийде після конвертації. Щоб правильно її розрахувати, потрібно:

  • визначитися з сумою для обміну;
  • ознайомитися з актуальним курсом валют;
  • уточнити розмір комісії;
  • помножити свою суму на вказаний курс.

Така формула досить ефективна. Для зручності можна користуватися онлайн-конвертерами, вони регулярно публікують актуальні показники.

Як видно, конвертація - ефективний інструмент для обміну грошової одиниці однієї країни на іншу. Дізнатися актуальний курс можна на сайтах НБУ, великих українських банків і надійних обмінних пунктів. Україна - країна, в якій вільно конвертуються будь-які валюти світу, це дозволяє отримати прибуток при обміні різних валют.