0800331472

Як утримувати руку на пульсі при зміні валюти?

Курс валют Рівне

Сучасний курс валют в Україні постійно змінюється і багатьох українців це не влаштовує. Щоб підготуватися до нестабільної динаміки, потрібно тримати руку на пульсі і відстежувати зміни в різних сферах: економічній, фінансовій, політичній та ін. Від стану економіки буде залежати поточний курс валют. В Україні курс національної валюти буде залежати від дій уряду. Якщо він зміг налагодити експорт місцевої продукції, отримати інвестиції іноземних вкладників, то курс гривні зміцниться.

Що таке динаміка зміни курсу валют?

Динаміка зачіпає абсолютно кожну валюту - долар, євро, рубль, фунт тощо. Зміну курсу провокують різні чинники, включаючи політику країну, приплив грошових коштів, кредити, ВВП, платоспроможність населення та ін. В першому півріччі 2020 року в Україну за офіційними і неформальними каналами з-за кордону надійшло близько 5365 млн. доларів з України за кордон - 246 млн. доларів.

Пропозиція валюти на українському міжбанківському ринку вище попиту за рахунок вкладень нерезидентів в гривневі державні цінні папери. Але значна частина цінних паперів буде з часом погашатися. У зв'язку з цим існують вагомі підстави вважати, що іноземні підприємці та інвестори будуть виводити з України частину своїх коштів в доларах. У зв'язку з цим курс долара буде рости.

Основні фактори, які впливають на зміни курсу

Котирування валют може коливатися в залежності від торгового балансу в країні, попиту населення, кількості валюти в країні та ін. Зростання іноземної валюти може траплятися раптово і супроводжується різким підвищенням цін на паливо, основні продукти харчування, ліки, комуналку, проїзд в громадському транспорті та інші послуги/товари масового споживання. Щодня курс валют оновлюється на сайті НБУ, сайтах інших банків і обмінників. Стежити за ним буде корисно всім, хто робить великі вклади, активи і депозити.

Ключові фактори, що впливають на коливання світових валют, такі:

  • результати торгів на міжнародних біржах;
  • загальна політична та економічна ситуація в світі;
  • зростання інфляції;
  • купівельна спроможність українців;
  • транші МВФ.

Багато фінансових експертів регулярно складають прогнози стосовно подальшого розвитку української і світової економіки, проте на тлі епідемії Covid-19 будь-які сценарії подій можуть не збутися.

Як правильно робити моніторинг курсу валют?

Знайти правдиву інформацію можна виключно на сайтах офіційних банків і обмінних пунктів. Вони щодня міняють актуальний курс, при цьому такі зміни можуть траплятися до 10 разів на день. Навіть якщо курс раптово обвалився або підскочив, то не варто панікувати і відразу бігти робити обмін грошей. В Україні періодично спостерігається зростання падіння курсу долара, тому важливо утримувати руку на пульсі, стежити за останніми фінансовими новинами.

Відстежувати коливання графіків провідних валютних пар можна на сайті компанії КІТ Груп. Це не просто обмінник валют, а й корисний фінансовий портал, в якому можна вивчити крос-курси, почитати інформаційні статті та ін. Додаткова функція - можливість забронювати курс на 60 хвилин, за цей період він збережеться на зазначених цифрах.